Retro šaty

Módní trendy se pravidelně opakují a vracejí na výsluní v různých formách a podobách. Některé vzory a střihy jsou také oblíbené, že je nosily snad všechny generace. Puntíky hrají přím, ale patří sem i umělecké motivy, kvítky, plis či rozšířené sukně. V záplavě navlas podobných outfitů vyskládaných z nejnovějších trendů mohou šaty ve vintage stylu působit nečekaně osvěžující. Který retro trend je váš oblíbený?

Přečtěte si také: Jaké šaty se hodí na biřmovku!

Retro oblečení čerpá inspiraci z 20. – 80. let minulého století. Pokud si i vy občas s nostalgií vzpomenete na to, jak nápaditě se tehdy ženy oblékali, prohlédněte si šaty, které vám připomenou „staré zlaté časy“. Současní designéři jimi vzdávají hold módě minulých let, ale zároveň interpretují minulé trendy současnou optikou. Zjistěte, jak se nosí retro oblečení podle pravidel módy v roce 2024.

Velký Gatsby

Šaty, které se nosily v meziválečném období, zdůrazňovaly půvab ženy a šily se z luxusních materiálů. Typický byl střih obepínající siluetu ženského těla, který se postupně rozšiřuje. Oblíbené byly geometrické vzory. Pokud i vy toužíte přidat svému stylu trochu retro šarmu, na běžný letní den se vám budou hodit lehounké kvítkované šaty v délce pod kolena. Do práce jsou originální volbou šaty s volánkem na sukni a širokými rukávy. Na nóbl večírek, do opery či na prestižní vernisáž se vám budou hodit šaty s orientálním ornamentem. Samy jsou uměleckým dílem a zaujmou natolik, že ostatní z vás nebudou umět odtrhnout zrak.

 

Pin-up nově

40. léta byla oslavou ženského těla. Ztělesněním tehdejšího ideálu krásy byly takzvané tzv. pin-up girls. K typickému vzhledu těchto modelek patřily lokny, výrazná rtěnka a šaty s nadýchanou sukní a srdíčkovým výstřihem zúžené v pase. Právě šaty tohoto střihu se na jaře vrátily do módy a v našem e-shopu je najdete i v klasické černé. Uhlazený retro styl však klidně můžete narušit asymetrií, která je doménou moderní módy. Tmavě modré šaty s decentně poodhalenou nožkou patří k nejvýraznějším modelům naší nabídky. Tyto originální pin-up šaty naleznete také v letním malinovém odstínu.

Tmavě modré midi šaty s asymetrickou sukní - Mia Dresses >>>

Všude samé tečky

V 50. letech se konečně na výsluní dostává nejoblíbenější nadčasový vzor. Přispěla k tomu i Marilyn Monroe, když si oblékla slavné bikiny s puntíky. Dodnes je nosíme nejen na plavkách, ale také na halenkach, šatech i doplňcích. Větší působí hravě a mile, drobné elegantně. Sluší všem ženám bez ohledu na věk, barvu vlasů či pokožky nebo typ postavy. Hodí se pro běžný den v práci i do vysoké společnosti. Tečky jsou zkrátka trendem, který nikdo nikdy nevymaže z módy. Nechte se přesvědčit naší nabídkou tečkovaných šatů různých barev a střihů. V plesové verzi je naleznete také v tmavě modrém odstínu.

 

Bohémka

Hnutí hippies ovládlo v 60. letech celý svět. Přineslo s sebou také nové módní trendy – zářivé barvy, geometrické vzory a volné střihy. Bohémský styl se velké oblibě těší i dnes. Oblíbeným letním kouskem jsou cyklámenové šaty se zvonovými rukávy, které zakryjí případné nedostatky, a přitom působí velmi svěže a žensky.  Toto léto se opět vrátily do módy také šaty s netopýřími rukávy. Vezměte si k nim klobouček a máte dokonale uvolněný trendy outfit s jemným nádechem retra. 

<<< Cyklámenové šifonové šaty s volnými rukávy - Mia Dresses

Oldies diskotéka

Mini délka, zvonové střihy, neonové barvy, třpytky, vycpávky na ramenou a hrubé pásky… Móda let 70. a 80. patří snad k nejodvážnějším v dějinách. Nejen k hudbě těchto památných let se tak rády vracíme. Oldies styl má velký vliv také na módu 21. století. Hledáte malé černé na párty nebo spíše něco barevnějšího? Na rodinné oslavě vyniknou květované retro šaty, v práci zase šik šaty s páskem ve stylovém burgundy odstínu.

 

Proč retro?

  • Přiznáváme, jsme nostalgické. Od určitého věku chápeme, že životy našich mám, babiček i prababiček, včetně způsobu jejich oblékání, mohou být pro nás nekonečnou studnicí inspirace.
  • Chceme, aby vaše šaty byly jedinečné. Věříme, že retro šaty vám pomohou vyniknout ve světě rychle se měnících trendů.

A proč retro milujete vy? Napište nám ve zprávě na našich sociálních sítích Instagram a Facebook a přiložte fotografii ve vašich oblíbených retro šatech.

Zpět do obchodu