Trendy 2024: jaké společenské šaty budou vládnout letošnímu roku?

Plánujete se v roce 2024 zúčastnit nějaké společenské akce? Ať už to bude ples, stužková, svatba, narozeninová oslava nebo jen firemní večírek, je důležité, abyste se správně oblékli. Kromě tématu události nebo jejího dress code, jsou klíčové i aktuální trendy. Které budou v následujících měsících těmi nejžhavějšími?

Přečtěte si také: Detaily na šatech, které dokážou nahradit šperky

 

Zdobení na rukávech

V roce 2024 se nemusíte bát pompéznosti a výraznosti. Právě naopak. Trendy hlásají detailní zdobení na rukávech plesových šatů, které láká pozornost iz dálky.

Na rukou nádherně vyniknou především krajky a vyšívané vzory doplněné o třpytky, ale postavu podtrhnou i krátké rukávy s volány nebo balonové rukávy z tylu.

Pokud by se vám extravagantní a výrazné rukávy nelíbily, ale toužíte po zajímavých šatech, sáhněte po provedeních se zdobeným výstřihem nebo pasem.

Hnědé přiléhavé šaty se třpytivým rukávem >>>

Asymetrie

Asymetrické tvary si udržují popularitu již řadu let. Jsou netradiční, šaty ozvláštňují a pomáhají vám vyjít z davu. Obvykle se setkáte s asymetrickou sukní, která odhalí kousek z nohou, čímž podtrhuje ženskost.

V současnosti je však tento trend stále populárnější i ve vrchní části šatů. Skvělým příkladem jsou provedení na jedno ramínko. Ty z vás ve vteřině vykouzlí okouzlující dámu.

<<< Starorůžové midi šaty se zahaleným ramenem

Rozparky

Stejně jako asymetrie i rozparky jsou populární již dlouhou dobu. A podle nejnovějších trendů to vypadá tak, že nějaký čas tady s námi ještě budou. Jejich výhodou je, že jsou součástí volných i přiléhavých šatů, přičemž působí okouzlující a elegantní. Nikdy tak s nimi neuděláte krok vedle.

Oživte svůj šatník těmito šaty, které zdobí třpytivé akcenty a jemný odstín starorůžové, pro večery plné nezapomenutelných momentů.

Starorůžové třpytivé šaty spuštěné na ramena >>>

Výšivky, třpytky a flitry

V roce 2024 mohou být umístěny kdekoli – od výstřihu až po rukávy či pas. Dokonce, pro milovnice extravagance, jsou k dispozici výrazné kousky, které jsou dekorovány flitry a třpytkami po celé délce.

Aby však výsledek nepůsobil příliš rušivě, ujistěte se, že je róba jedno, maximálně dvoubarevná. Flitry, lesklé kamínky a další dekorace budou totiž samy o sobě výrazné. Se spoustou různých barev by se mohly bít.

<<< Černé přiléhavé šaty se zlatými flitry

Luxusní odstíny

A po jakých barvách sáhnout v roce 2024? Módní návrháři se shodli na odstínech připomínajících luxus a bohatství.

Do této kategorie spadá tmavě modrá, bordó, tmavě fialová a smaragdově zelená. Následně nechybí ani metalické odstíny, neboli stříbrná a zlatá, které jsou perfektní zejména na plesy, galavečeře a bankety.

Tip: Věděli jste, že Institut barev Pantone každý rok vyhlašuje barvu roku a zatímco loni to byla odvážná Viva Magenta, tentokrát vsadili na něžný odstín zvaný Peach Fuzz. Více o této barvě a jak ji nosit se dočtete v tomto článku.

Fialové přiléhavé šaty na vázání >>>

Čemu se vyhnout?

Rok 2024 má v rámci módy volná pravidla. Je proto jen velmi malá pravděpodobnost, že byste se při návštěvě nějaké společenské události dopustili módního faux pas. Pokud si ale chcete být jisti, že neuděláte žádnou chybu, vyhněte se těmto maličkostem:

  • Příliš mnoho barev - kombinace mnoha odlišných barev působí chaoticky a může deformovat postavu. Namísto ní se zaměřte spíše na jednobarevná provedení, případně kousky oděné do dvou podobných odstínů.
  • Křiklavé barvy – nejsou ideální na plesy, stužkové nebo jiné formálnější události. Zvolit je ale můžete pro menší rodinné oslavy.
  • Černá s černou - černá je krásná barva, která je vhodná na ples nebo galavečer. Její výhodou je, že dokáže skrýt pár kilo navíc. Když se však pro ni rozhodnete, snažte se ji oživit něčím kontrastním, například bílou, zlatou nebo stříbrnou. Vyhněte se dalším černým doplňkům. Výsledek by mohl působit mdle a smutně.

 

Nezapomeňte na doplňky

Šaty jsou základem společenského outfitu, ale nejsou vším. Kromě nich nesmíte zapomínat ani na vhodnou obuv, kabelku a šperky.

Z bot jsou nejlepší volbou lodičky. Ty mohou, ale nemusí být ve stejné barvě jako plesové šaty. Pokud na ně chcete zaměřit pozornost, vyberte kontrastní odstín, který bude s celým outfitem pěkně ladit. Skvělým příkladem jsou zlaté lodičky se smaragdovými šaty.

Kabelka může být listová nebo na menší ramínko, za které se vám dobře ponese. A co se šperky? Jejich výběr se odvíjí od šatů. Máte-li róbu s dlouhými rukávy, vyhněte se náramkům. Zvolte jemné náušnice a řetízek. Na druhé straně, když máte propracovaný výstřih nebo šaty končí těsně pod krkem, nechte náhrdelník doma.

Pro více jedinečného obsahu ze světa módy nás sledujte na Facebooku, Instagrame, Tiktoku a YouTube

Zpět do obchodu